Lunch Date @Nandos Nu Sentral

We planned for meetup today sebabnyer :
1- me ordered some Shaklee vitamins from kafara and
2- nak pass brg Dd Sews With Love kat Soul and Mas.

Ada reason nak berjumpa(so xdela rase bersalah kuar melepak sat Hehehehe)
Berlima je kami tadi. Me, Soul, Kafara, Mas and Shara 😁😍😍 Terkezut gak tgk Shara pun join siap bwk baby! Cayalah babe! Ini baru betul2 committed kaaaannn?! Hahaha 😝

Sebelum food sampai
Kat luar Nandos
Posing lagiiii ^^
Mas ordered drawstring bag hr tu. Dah alang2 nak kuar jmp dorang might as well i jahit and pas terus beg tu kat dia. Jadinyer i cecepat jahit kul10am td and siap ard 11am! Woootttt 😁😁

Owls print kesukaan Mas! ehehe
Yang ni mini boxy pouch yg Soul dah booked once i published kat fb dulu. Hr ni baru sempat nak pas kat dia jugak (ada alasan nak gath! hehehe)

Boxy pouch
Lepas mkn lunch kat Nandos Soul and Mas kena make a move sbb dorang kena masuk ofis blk(hik hik hik). I olss seperti biasa meracun kafara n shara utk mengopi seround. Yessss! Dorang setujuk!! Haha

Borak2 lagi kat kedai kopi The Library Coffee Bar ni. Cosy gak tmpt dia and nice! Next time blh lunch kat sini pulak ek. 😁😊 Shara minum Hot Matcha Latte (green tea rupanyer) , me took Hazelnut Latte as usual and Kafara ordered Ice Latte.

Me, Shara and Kafara :)
Me and Shara
Balik je rumah hubby pun sampai and dia belum lunch lg katanyer. Alololoooo ciannn dia. Nebes nk intebiu td la teww sampai xsempat nak makan! Hahaha 
I olss pun ajakla hubby g makan Sushi King kat Aeon Big Wangsa Maju ni. 😍😘

Nowadays kalau amik gambar ade je posing cheeky dia tau! ^.^
Muka lapar. hihi
Feveret i yg Eby Prawns tu! 
Selesai sudahhhh. Xbyk pun kannn..kannnn....:D
Ohhh kalau pegi makan during wikdays from 3pm - 6pm you'll get 20% discount for each plate! Kebetulan kami sampai 5.50pm so sempatla lagi dpt diskaun tu wpun habis mkn at 6.30pm. Weeeeee ^.^ 

Thank you for reading my entry!!

-xoxo-

Melaka Short Escapade

Poor nenek jatuh dr kedai mak nak ke rmh mak pergi toilet. Tergolek-golek katanya. Huhu Due to that her hips got fractured and might need to do surgery. We went to visit her at the hospital yesterday.


Sampai2 tu nenek nangis2 suh bwk dia blk. Taknak duk hospital. Kesian tgk dia tp tu laa nak buat mcmana kann. We stayed there for about 3hours jugakla sampai terlelap nenek. 

Brought my mil along. Sib baik dia ada leh tlg cakap2 sket dgn nenek. Hehe Lps tgk nenek we decided to just stay at nearby hotel so that esoknyer blh melawat nenek before we head back to KL.


Lepas checked in, kami keluar cari makan dinner pulak. Hehe Dah lama nak pegi mkn asam pedas kat Kota Laksmana ni. Selalu tgk kat blog / fb kata popular tmpt ni. Asam Pedas Claypot nama tempatnyer. Ok ok la lauk dia. For me asam pedas melaka kat Kg Pandan lg sedap kot!! Hehe


Siap ada uncle main gitar apentah namanyer ni xtau. Ilyas je layan tgk dia, bila dia main lagu birthday dia siap2 dancing2 kat tepi mummy! Adoiyaii hahaha


Then we went to Jonker street pulak. Ni pun mmg dah lama nak pegi tp xsampai2! Nama je org melaka. Hahaha Happening betul sini. Tp port i paling suka was tempat jual teh teh bunga ^.^


Berduyun manusia sehh! Dah mcm fefeeling kat Korea pun ada. Hehe


Masa ni ada mcm mini konsert. Ramai uncle2 duk nyanyi atas stage. Mcm karoake pun ada. Hehe

Tiram! Sekilo Rm16 katanyer ^.^


Masa ni tgh tny2 untie ni pasal teh. Mana teh bunga yg blh campur sekali mana yg xblh. Hehe i beli 3 jenis teh bunga je. :)

There goes hari Sabtu kami di Melaka. Kali ni i olss try update belog guna hp sajer. Sbb tu pantas dan tuntas je siapnyer! Padahal ada 2 ke blog post yg masih kat draf! Hahaha

Thank you for reading my entry! ^.^

-xoxo-

Seronok ke jadi Work At Home Mom?

Menjadi surirumah sepenuh masa dan sambil2 membuat business dari rmh mmg menjadi idaman ramai para wanita/ibu2 bekerja/kakak2 di luar sana. Mula-mula saya pun xpernah bermimpi akan menjadi surirumah. Sebaliknyer pernah bgtau hubby yg i cannot imagine myself not working and just duduk rmh sahaja. I once said to him 'NEVER!' I tak blh la jadi surirumah ngadap rumah je.. Nnt mesti i jd mcm katak bwh tempurung dan tak up-to-date dgn fesyen! Come to remember it back mcm haaaaa kemain dulu berkata-kata kannnnn ^.^.

It has been almost 7 months since i become a WAHM. Alhamdulillah..Cepat sungguh masa berlalu nanti tup tup dah setahun...eh dah 2 tahun...ehhh 10 tahun! hihi Tujuannyer post ini di up sbb i nak share ngan u ollss some tips how to manage your luxury time di rumah. :) Mestila syok pagi2 you don't have to wake up rushingly sbb terlambat bgn nk Subuh and bersiap ke ofis. Bertambah syok bila you don't have to face bad traffic on the road masa pegi and blk keje. Cuti? Xpayah risau nak amik cuti raya berapa lama ^.^ Keje melambak and stressful melayan kerenah org2 kat ofis xpayah dirunsingkan lagi..Pendek kata mmg heaven lah hidup rasanyer kannn. Tapi tapi sampai bila je kite akan berpuas hati dgn semua tu?? 

Bila kite duk rumah sendirian or dgn anak2 dlm kepala mesti pk how long aku blh sustain dgn keadaan mcm ni? Now husband sihat masih laratla dia keluar bekerja utk carikan duit belanja kite..What if all that disappear?? MasyaAllah takutnyer nak imagine. Sbb tu la i need to do something yg blh membantu i di masa depan. Yes business! Tak kisahla apa u all nak berniaga janji meniaga benda yg Halal dan perniagaan tu blh sustain sampai bila-bila. Zaman sekarang ni women walaupun dia surirumah tak blh duduk saje jaga anak,kemas rmh, masak etc. You gotta help your husband utk cari nafkah unless you kawin dgn org kaya raya itu lainla cerita kan...hehe

Sumber Google


So here some tips yg i blh share dgn u all spy masa kite di rumah tidak abis dgn sia2 sj:

1. Sebelum tidur plan dulu esok pagi nak buat apa. Cth kalau org berniaga mesti dia akan plan esok nk up fb adds ke, nak siapkan 10 helai baju ke, nak siapkan tempahan brg kraf 20 pcs ke..etc Mesti kena ada plan dlm kepala dulu sebelum tido!

2. Bangun awal pagi utk siap2kan anak and hubby pegi keje. Buat breakfast ke, gosok baju husband ke. Preferably kalau u all mampu, hantar anak2 kita ke taska or sekolah mcm biasa. Jgn 'diberhentikan' taska dorang sbb kita nak fokus business dari rmh kan. 

3. Set time bekerja sendiri pukul berapa kita nak start masuk 'ofis'. Mcm saya ofis start at 10am! hehe Masa tu mmg paling sesuai nk start menjahit or buat keje2 business la. Kalau pukul 9am masa tu baru sempat nak breakfast sbb anak dan suami baru je keluar rmh. Make sure ambik breakfast berat sbb kite nak abis waktu keje awal so kena skip lunch tu ye dakk..hehe

3. Make sure u all start time keje seperti ditetapkan. Kena disiplinkan diri. Mindset kena firm. Jgn jadi lalang kejap nk buat tu kejap nak buat ni..Nnt jawabnyer sampai ke sudah xde satu keje pun complete utk hr tu.

4. Sebelum abis waktu 'ofis' kita, make sure you all jot down things to do the next day pulak. Sbb kite ni tend to forget kengkadang kannn. So better tulis tulis dan tulis!

5. Tgk tv xde ke?? Sabar2. Masa kite nak prepare dinner masa tu la blh curik2 tgk tv kejap. Masa ni anak2 pun dah ada kat rmh. Mmg kelam kabutla sket tuk mothers yg ada anak more than 1. Tp xpe kita mak2 ni kan power multitasking! Gunakan kebolehan ittewww! hehe

6. Plan hari utk bercuti (off day bekerja). Pilihla 1 or 2 hari ke kan..and masa cuti tu blhla tgk tv dr pagi sampai ke ptg..or hangout dgn kwn2..or mengemas rmh dan buat keje2 lain. 

7. Set bedtime anak2 kul berapa. Masa ni suami dah ada kat rmh blhla mintak dia tlg handlekan anak2 kejap kan. :) Tp kes i, ilyas mmg xnak tdo dgn ayah dia. Jadi i mtk tlg suami bersihkan dapur hasil sepahan masa dinner td. hehe

8. Refresh yourself sebelum masuk tido lps tidokan anak. Make sure bilik bau wangi(perlu ke ni?haha), mandi pakai bathgel yg bau dia soothing dan sedappp, pakai lotion etc. For me ini mmg membantu utk memotivatekan diri bangun pagi keesokkan harinyer. Cuba bayangkan kite tido dlm keletihan dan tak segar, mesti bgn2 rasa pening kepala laa.. xde moodla..cepat penatlaa..dan mcm2 alasan..So makesure refreshkan diri ok!

9. Choose one day utk you buat semua big housechores! Cth i chose Monday utk memvakum 1 rumah, kemas dapur etc. Mmg penat sehh tp hr2 selepas tu keje2 besar mcm ni u all xpayah risau dah. Setakat kemas sket2 jela.

10. Basuh baju? Haaa you jgn timbun2 baju you and konon nk basuh sekali 1 hari! Nnt kering baju2 tu jenuh plak nk melipat baju bertimbun2! Membasuh maybe blh sehari tp melipat akan amik masa seminggu okay! hahaha So better korang selit2kan time membasuh baju masa ofis hours u all tu. Mesin kan auto skang ni so sambil basuh baju sambil menjahit/ buatla keje business u all tu. Nk tunggu baju tu siap dibasuh pun bukan sekejap kan. Basuh sket2 n lipat pun xde la byk. Within 1/2 jam dah blh setel melipat. Trust me i dah buat both ways and cara basuh sket2 ni mmg xmemeningkan kepala u all utk melipat. Hihi

Haa blh digest ke x tips2 i bagi nih?? xpe baca few times baru leh digest kott. ahahaha Kalau u all betul2 plan tugas seharian kat rmh, mmg tak tgk tv sehari pun u tak heran punyer lah. ^.^

Fuhhh cukupla dulu 10 tips tu kot. Kalau ada tips yg lebih menarik di masa akan dtg sy share lg ye :)

Sumber Google



Thank you for reading my entry!

-xoxo-


Raya Ketiga di Kuala Lumpur

Hai u olsss! Cerita raya saya xabis lg ye. hahaha Sementara mood tgh ada n tgh rajin nak mengupdate blog ni baik i up je cerita2 raya ni dolu..wpun byk cerita lain yg tertangguh hehe Raya kedua ptg kami dh blk ke KL nak beraya belah mak mertua pulak. 

Siang raya ketiga kami keluar beraya ke rumah makcik2 En Suami. Mula - mula ke rmh mak lang di Sg Buloh. Sambil beraya sambil melawat maklang yg baru keluar hospital sbb kurang sihat. Semoga maklang cepat sembuh seperti sediakala. Aminnn..

With maklang

Hidangan utk kami. Simple tp sedap! Blh jd one of menu utk tetamu sy gak nnt nih. hehe

My biras Erina dgn anak2 kazen En Suami

Sembang-sembang dgn kazen2 En Suami
Bergambar sebelum balik

Bergambar kat luar pulak. hehe
Lepas tu kami beraya ke Shah Alam pulak rmh MakNyah. Lama xpegi rmh dia dtg2 je tgk dah lain. Dah renovate. Cantik designnyer! :) Yg buat i lagi suka rmh tu ada garden dan mcm2 tanaman Paknyah buat! Siap ada pokok buah Tin and paling best ada sarang lebah kelulut! Kagum jap tgk lebah2 tu real life and dari dekat! Mula2 cuak takut lebah tu sengat. Tp paknyah konfiden kata dia tak sengat so apa lg kami pun jengah la dr dekat. Best2! hehe

Ni one of the sarang. Ada byk lg kat rmh dia!

Lohong tu lebah2 tu yg create sendiri okay! Mmg jakun jap tgk tau! hahaha
Tak ambik plak gambar pokok buah tin tu! Lupa! Festime jgk tgk pokok tu. aisehhhh 

Kami minum madu kelulut fresh tuuu! :)

Ni Paknyah tgh explen dia amik madu guna breastpump Medela anak dia je! Kreatif inovation kott! hahaha

Ilyas and his cousins
Left pic: With Kakak Biras, Kak Mazni
Right pic: With Amal anak kak Mazni :)
Lama gak kami lepak rmh maknyah sampai ke mlm kottt.hehe Tq maknyah for having us!! Bergambar dulu sblm blk. :)


Kami sefamily :)
With the whole family :)
Beraya dua rmh jer tp lama kemain duk setiap rmh! hahha Maklumla lama xjmp sekali jumpa haa hambekkk >.< hihi


Thank you for reading my entry!


-xoxo-

Hari Raya Pertama di Alor Gajah

We're supposed to celebrate our 1st raya at Sri Rampai je thn ni. Suddenly my mother in law has new plan nak beraya ke rmh besannyer di Muar. Yesss i'm soo happy sbb this year dpt beraya with 1 whole family complete! Kalau x selalunyer xdptla kan sbb kena rotate2 raya. Hihi Alhamdulillah. Thanks Mak!! #mmuuahhhh! On the other hand, i actually belum fully prepared baju raya for Ilyas pun! Omg! Mummy panik jap! hahahaha Sempat beli baju melayu je for him. Baju raya casual xabis shopping lg. Alamakkk terpaksa ubah plan! >.<

Ni gambar sebelum the heros nak pegi Solat Raya. 

Kebetulan tone kaler baju raya hijau semuanyer.hihi
Anak-anak dah siap so kasi dorang posing dulu sementara semua tgh comel2 lg. :)

My family
Alin's family
Noor's family
Adik2 bujangku yg single tp xtaula available ke tidak. Hahaha
Mak and Abah
Us one family!
Sesi salam bersalaman dan bg duit raya... :)

Ilyas salam Tok Abah n Mak Tok :)
Salam suami terchentaaa niiii. Byk dosa kottt ek. :p
Haa lin dah mintak maap ke belum tu??! ahaha
Giliran Noor plak. :)

Ilyas time ni dah buat hal xmo bergambar ekceli. hehe
Tok Abah and Maktok with anak2 and cucu2 :)
The Menantus :) :)
Lps posing2 kat rumah dan menjamu selera, kami semua berjln kaki ke rmh nenek yg kat seberang jln je. :) 

Belakang tu kedai mak. 1st day raya wajibla tutup kannn. hehe
Tu diaa rombongan Cik Kiah! :D
Alhamdulillah kami masih dpt beraya dgn nenek lg thn ni. Semoga Allah panjangkan umur nenek lg hendaknyer. Kalau dulu rmh nenek ni la tempat terbungkang semua cucu2nyer tido kalau blk raya. Now family Induk je yg akan tido rmh nenek bila raya. Yg lain semua dah ada rmh sendiri.

With Nenek tersayang

Madihah
Lepas kami sekeluarga sampai, satu2 family cousins plak sampai. Mmg meriah dan riuh rmh nenek dibuatnyer. Nak bergambar pun susah nk amik shot yg betul2 cantik! hahaha

Freestyle katanyer! belasah je laaa. hahaha


With le cousins!

Kami balik je rmh giliran cousins2 plak dtg beraya. Mmg penat giler 1 raya tu tp happy sbb dpt jumpa semua time2 mcm ni. Kalau hari2 biasa mmg payaaaahhhhla nak jmp kannn. Enjoy pictures lg k! :)

With Mak Jang and family
Nampak x budak dah berpeluh main sampai baju raya pun ntah ke mana!
With Pak Jang's big family :)

Ok itu sahaja post tuk 1st day raya ye. Byk giler gmbr2 raya tahun ni! Bilalaaa nak bukak photobook and buat album ntahhhh! So 1st day raya korang mcmana? Mesti meriah jugak kan! 

Till then!


Thank you for reading my entry!



-xoxo-

Powered by Blogger.

Welcome


Even though ablazed
If I had to do it all over again
I need all the bruises to be the same
As I know not the difference between good and bad
Since some good came from the bad
And some bad came from the good
So as I cherish my existence
I too shall cherish each penance
Every each one that brought me here
For me to ponder thereafterAnd let me look upon these days
As if it was gloriously hazed
Even though some may disagree
But to me
It is mine to say and do
So I shall not leave it up to you
To say what is mine to take
Or what is mine to break
As within each and glorious days
Even though there is always some haze
Yet all is worthy of a place
Deep within this long and lonely passage

My Blogshop List

Mobile bloggers

Followers