Ilyas and Chicken pox

Almost a month planning for our short escapade to Perak on this 26th Nov but Allah's plan ahead of us dulu kannn....cehhh mukadimah tu mcm serius sgt la plakkk! hahhaha

Yeah, patutnyer kami nk ke Bukit Gantang,Perak nak attend my b.i.l sister's wedding tapi apekan daya few days before nak pegi Ilyas kena chicken pox pulak! (sob..sob..sob..) Masa i tulis post ni dah hari ke-enam ilyas dgn chicken poxnyer(cp). Maka bermulalah sesi ibu dan ayah berhempas pulas menjaga anaknyer yg kesakitan..hihi First time experience menjaga budak kena cp. Selalu dgr anak kwn2, anak adik kena now it's my turn pulak..huhu I'm sure every mothers in this world will experience this ye dak? :)

Masa mula2 ilyas tunjuk kat kaki dia ada bijik berair tu i xamik port lg sbb igt biasa2 je. The next day pegi sekolah masa nak amik dia blk the teacher told me his body was a bit warm(dedar). Igtkan sebab night before tu kami pegi berjalan blk malam so igt dia penatla kann..masa ni pun i xbajet lg apa2. Mlm tu lps we all blk dr kelas ilyas tunjuk lg biji air tu kat tgn pulak. I tgkla tgn dia ada sebijik je..pun mummy xbajet lg kenapa. Naik atas nk tidokan dia nak tukar baju then i spotted ada few biji berair tu kat badan dia. I pun apa lg scan la satu badan ilyas! haha
First night we spotted his chicken pox!huhu
Terus jerit panggil hubby nk bgtau ilyas mcm kena cp je! Kami pun saspek mmg ilyas kena cp lah ni..adehhh i terus msg teacher dia tny ade ke recently budak2 kat taska baru baik cp and his teacher said xpenah ade lg. Adoiiii lg pening pk mana plak ilyas dpt kannn..The next morning we brought ilyas to the klinik kesihatan sri rampai and doctor pun confirmkan ilyas mmg kena cp! huarghhhhhhh sedeyyyyyyy!

Masuk hari ketiga biji2 cp tu lg banyak dan obvious! Masa ni mmg kesian sgt tgk dia. Kejap demam kejap tak. Aktif mcm biasa je alhamdulillah..Masa ni button panic mummy ON!! mula la tny ke sana ke mari(thru fon je laa hahaha). Mujurla acik jiran belakang rmh ada kwn yg ada pokok daun semambu. I terus rebus daun tu utk buat mandikan ilyas. Sebelum tu letak lotion calamine je. Little that we know ilyas alergik dgn lotion calamine pulak...Muka and badan dia naik bengkak2 mcm kena gegata tu. Again we brought him to the clinic and doctor mmg ckp ilyas alergic dgn calamine lotion tu. Adehhh
Daun semambu sedang direbus
Tiba2 naik bengkak bawah mata ni..huhu
Poor mummy's boy niiii :(
So we all stop immediately guna calamine. Kebetulan ada kawan i baru je anak dia baik dr cp jugak and she mentioned(at her fb status) she used herbal blend shaklee je utk kurangkan gatal and kecutkan cp tu. I mmg ada baca2 kat blog ramai ckp krim herbal blend tu bagus so dgn segera i pon order from her. 
Tq herbal blend!! :)
Alhamdulillah lps sapu herbal blend tu cp ilyas nmpk mengecut and bengkak dia dah hilang!! Setiap kali lps mandi air daun semambu i akan sapu krim tu kat ilyas. Now cp ilyas dah mengering and biji2 cp tu jd hitam2 plak. Kat muka ilyas byk giler kesan cp tu! Kesian tgk dia...huhu

So far dua tu jela tips i utk jaga budak yg kena cp. 

1. Konsisten mandikan air daun semambu
2. Sapu lotion herbal blend Shaklee

Masuk hari kelima ilyas dah mula scratching his body and head. Mmg xlena tido la mummy n ayah masa ni. I took some daun semambu tu ikat dgn getah and lalu2kan kat badan dia. Efek mcm menggarukkan diala kononnyer. It works! Seriously! Dia terus stop garu2 and sambung tido. Phewww lps tu mummy pun berlayar sedar2 tgk dia dah turun tido kat toto tepi katil kami. hahaha
Ayah pegi topup lg daun semambu ni dari Tapah! hehe
Day 6
Hopefully Ilyas cepat sihat and lps ni masa utk hilangkan parut2 cp dia plak! Yang risau parut timbul tu. Taknakla ada nnt kann. Ada la dpt few tips utk hilangkan parut cthnyer vitamin E baby oil, aloe vera mist, bio oil etc. You all kalau ada tips lain mehla share sini ye :)


Thank you for reading my entry!!


-xoxo-



His Birthday Today! 16th November 2016

I never wrote a post on my husband's birthday and today when i have like 1 hour before the clock strikes to a new date baru teringat nak buat post! Arghhhh sempat ke idokk ni?!! Hahahaha


Ok quick one...



We celebrated his birthday kat rumah je. My SIL bought some foods from Hadramawt and i bought an ice cream cake je sbb xsempat nak tempah2(laa duk rmh pun xsempat nak tempah ke??! Hahaha)

We wish you a very Happy Birthday love! No big2 or fancy2 present for you but only my unconditional love, care and heart i would give for the rest of my life. Semoga you dirahmati Allah, sentiasa diberi Hidayah dan kesihatan yg baik utk dipinjamkan bersama mummy and Ilyas buat jangka masa yg panjang, InsyaAllah.


And hope ada rezeki kite sekeluarga untuk pegi holidayyy lagi!!! (wink wink) hehe
Mmmuuuaahhhhh!!!

Ayah dan anak
Ehhh siapa birthday boy niii??? hahaha
Choppp! Jgn potong cake tu dulu. Tgu mummy snap picture okayy...hihi
One for the memory :)

Yang last picture above ni nmpk i chubby sket plak...sebenarnyer itu trick tudung dan cardigan yg i pakai je okayyy. Realitinyer idokler se'chubby' itu! hahahaha (tu pun nak ckp ke?? ade aku kisah?!hahahah)



Thank you for reading my entry!!
-xoxo-

Lunch bersama Zaza @Killiney Kopitiam, KLCC

Zaza informed nk mai KL minggu ni. So kami pun plan nak jumpa la mek zaza setelah sekian lama xjumpa. Dia ada persidangan Daya E-Usahawan kat KL convec so kami plan jmp kat area food court Aquaria KLCC tu jela. Senang dia nak sneak out jmp kami nnt. hahaha

Seperti biasa i drove to Jelatek,park situ n naik train je ke KLCC. Now mcm convinient lg naik lrt nk ke mana2 dr rempuh jem dan parking mahal kat KL kannn..hehe Menapak la kejap nk ke KL convec tu tp zaza punyer pasaii kuredah juaaa...eceh :-P Sebab xdecide nak mkn kat mana lg, i olss pun tunggu zaza kat depan Killiney Kopitiam. Sesampai je dia nak memerut pulak! hahaha Haaa tahan dulu jap meh selfie dulu! Lol! 


Me and Zaza. Kwn loklaq masa satu ofis dulu..^.^
Bila Kafara dah sampai dia ajak makan kat Killiney tu so i olss folo jelahh..I mmg xmakan apa2 masa breakfast td so menu kena order yg berat2 lah kannn...hihi Sib baik sedap nasi lemak dia (ke sbb tgh lapar kot ntah :-D )


With Kafara

My Brunch! hehe
Dani pun sempat join kami gak! Bestla this time dia dpt join sbb rare gak nihh dani join! Hahaha
Topik kali ni mostly pasal barang kecantikkan okayy!! Specifically produk Mary Kay! Hahaha sbb zaza soon to be beauty consultant so dia kena prektis kat kami dulu la advice pasai kecantikkan ye dak?! Hahaha Kire zaza punyer talk tu agak menjadi jugak sbb dani tetiba rasa nak beli produk zaza juai ni dan i olsss pun terpk2 mcm nak jd ahli :-D (semua jenis club i olss nak sign up ape kes?! Lol )



Kafara with her beauty consultant! Opsss! hahaha

Gambar beramai-ramai of koz! :)
Ni aksi apa xtau laa..hahaha
BB Cushion mana paling best? Laneige ke The Face Shop? I mcm suka Laniege tuuu!

Me and Dani
Alhamdulillah lama gak dpt lepak ngan zaza n kafara. Dani havta leave early sbb dia ada curfue. Hehe Igt nak sambung mengopi tp waktu mencemburui kami nmpknyer. Huhu next time la plakk. :-)


Alamak xready lg la aneyyy! hahaha

Bye Zaza! Till we meet again! Maybe next time jmp kat Penang pulak naaa :)
Sebelum blk sempat i olss singgah MAC makeup tu nak amik sebijik lipstik FREE!! Bpe lama dah kumpul 6 bekas MAC tu now baru dpt tukar(Ada lg stok kat rmh ekceli belum abis lagi..hihi). Hehe Bestnyer dpt lipstik varu u olsss! I chose code Matte Mehr( katanyer best selling color!wowww)

Nak keluarkan bekas2 MAC masa ni. Tq Kafara snapkan pix ni! hehe
Then terus ke LRT berjln ngan Kafara. Bye bye mmuah mmuah balik! Hehe





Thank you for reading my entry!!
-xoxo-

Family Dinner @Owlery Cafe

Dah lama kepingin nak pegi makan kat Owlery Cafe ni actually. My biras yg informed cafe tu belongs to her friends. So hari tu kebetulan semua family in laws ada kat rmh so we all pun pegi la dinner kat sana. ;-) Kat mana cafe ni? Ohhhh senang je nak pegi situ. Waze je Owlery cafe mesti jumpa! Lerrr waze mmg la jumpa! Hahahaha :-P Cafe dia kat Dagang Avenue je(alamat dia tgk kat my end post nnt eh. :-) ). Sampai je kedai tu dr jauh i dah nmpk logo owl yg cute tu! Sukala logo dia! :)

Entrance
Masuk2 je kedai nampak kids station ni! Ilyas dgn husna laju je ke situ xhirau mummy ngan ayah dah. Sabor jelah! Hahaha

Haaa posing dulu sebelum main eh! hahaha
Me and hubby ^.^
Menu book pun cute! Nahh u olss blh tgk menu2 dia ni and plan in advance nk makan apa nnt eh :-D
Masing2 order berlainan menu so part ni la best dptla merasa each dish dia tu.

The Menu calendar


Haaa dah ada idea nak mkn apa kannn bila dah tgk menu nii...hehe
Muka husna masa tgh lapar :D Mama menten posing eh :p
Haaa lapar punyer pasal sedut air ni dulu ye husna ^.^
Amal and Ayahngah
 I nk buat confession blh???!!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ohh maiiii sedap gilerrrr semua food dia tau!!! Serius! Dr roti sampaila ke air semua kena dgn tekak i olss okayyy! <3 <3 I hope dorang 'jaga' baik2 head chef dorang jgn kasi lari tmpt lain!! Haha #oppss :-D Ok gmbr2 food kat bawah ni semua menu yg kami order dan semua pun sedap2 belaka!!


Ni i olss punyer ^.^ Sedap sgt tambah2 ada 3 ketul udang besaq situ! hehe
Bread Bruchetta
Chicken Burittos
Owlery Sambal Fried Rice
Chicken Supreme
Crispy Crab Egg Noodle..err crabnyer dah selamatzz! hahaha


Ni Aglio Olio if xsilap. Lupa plak nama kat menu book dia :D
Fish and Chips..Mmg pueh mkn utk bebudak. Besar gak size ikan tuu!


The Blendeds...nyumssss
Lama gak kami lepak mkn kat situ. Siap borak2 dgn owner cafe lg. Kami kekaguman owner dia dr badan besar dah makin kuruihhh! So topik hangat mlm tu was how he managed to reducekan berat badan in 4 months berpuluh kilo okayy! Mmg kagum ah! :-) :-) Sib baik xde gmbr dia nk tepek sini jugakkk hahaha

Ilyas dgn husna xabis lg main kat play area tuu :-)) Kemain seronok bebudak ni. Credit to the idea sbb blhla mak mak ni makan dgn tenang kejap. Hehe

Payment counter dia pun comel :)
Looking forward to dine in lg kat sini. Byk lg menu dia belum try. ;-)

Alamat:  
No. G-6 Jalan Dagang Avenue Ampang 
 (Sebelah Kedai Baju BMO, 7E)

Telefon: 03-4287 9639

Instagram: @owlerycafe

Around 10pm baru kami gerak blk dgn happy tummy! Hihi So you guys yg belum penah try mkn kat Owlery Cafe ni blhla singgah mkn kat sini ye. It's worth the pay, InsyaAllah :)

One shot before kami balik ^.^


Thank you for reading my entry!!!

-xoxo-



Segmen Jom Exchange Link by Mellya Crayola

Hi u ollssss! Was reading comments from my previous post and saw this one comment utk "Segmen Jom Exchange Link by Mellya Crayola". Ok sbb free now so i up this post for you ye. Jom join!! hehe



Utk tau syarat penyertaan you all boleh klik gambar di atas ok!. :) 

Hopefully i'm the lucky ones! ^.^

Kalau suka tengok/beli barang-barang jahitan kraf boleh visit my Instagram and FB page as below ye ^.^

Instagram: Dd Sews With Love
Facebook page: Dd Sews With Love




Ariani Hijab Run 2016

Hollaaaa guys!! Yeahhh i just joined this run this morning and now resting at home with aching waist n feet!! Woootttt!! Hahaha

Actually i bhought the race kit yesterday! From someone who i didn't know from FB! I put on my status at Galeri Ariani's fb page few weeks back and tak sangka someone replied! Yeyyyy!! I cepat2 msg the nice lady and paid. Weehooooo!

Opsss and u know what i dont have time to practise pun! hehe I really wanted to join the run tp sbb tau lambat registration pun dah tutup. Sob sob... Mujurla ada rezeki kann..dpt gak join. Hehe My ex-colleagues pun ramai yg join. So i plan with Dani to hop in and go together. Dani fetched me at my house( tq babe!!) around 6.25am and we reached there at 6.50am. Masa ni i xpakai lg tshirt race sbb baru nak pegi pickup from the lady.

Muka fresh lagi time nih.hehe
Finally dh dpt race kit and cepat2 cari tempat nak tukar baju! Selamba je tukar kat celah2 mana ntah td sbb ada pakai inner kat dlm kann so beranila..hehe I banyak jalan je dari berlari. Hahaha with no exercise at all i'm not going to risk myself berlari so better walk jela kann..yg penting xnak jadi the last person to grab the medal! :D


At the start line before flag off :)

Cehh dani konon je niii. hahaha
Bergambar dulu dorang before berlari. ^.^
Dah nak sampai finishing line tu ternmpk irfan(my x-colleague) so dia pun cepat2 snap gmbr ktaorg! Hehe It was fun tho after soo longgg xbermarathon kannn. Last i joined marathon ni was on 2014 masa Autisim Run. Lama gilerrr! hehe

Cakkkkk!! Penat wehhh! hahaha
Lps dah dpt medal and pisang we walked towards the stage sbb nk tgk Dato Siti and Fara Fauzana kat situ. Masa jalan tu nmpk Kak Ogy and Kak Ita sekali. Best dpt tgk dorang depan2! Dpt dgr Dato Siti menyanyi live pulak dh rasa mcm tgk konsert!(lama ngidam nak tgk konsert Dato Siti dpt tgk yg ni pun jadiklaaa)

ITD ladies yg cool! :)
Yeyyyy our medal for 2016 run!! haha
Ramai gilerrr org! Tp dlm ramai2 tu ternmpk jugak my x-schoolmates masa TIPD dulu. Yeyyy hepi! Wpun jumpa n borak kejap je tp okla dr xjmp lgsg kannn. Hehe


With Naz and Ell
I was told by the lady i dpt kit 1st 500 person yg register. Meaning i can get a free limited edition shawl from Ariani. I was sooo happy to hear tp malangnyer not my rezeki la xdpt gift tu sbb the lady xigt ic no friend dia yg xjd pegi. Sob sob... But its okayyy dh dpt join run pun dah happy dah. Lps que xdpt free gift tu we all pegi breakfast jap kat kedai dpn ariani tu. Nasi lemak dia sedappp kottt! I siap tapau bwk blk rmh. Hehe Harga RM2.50.


Ariani Limited Edition gift yg xdpt. sob..sob..
Last pic before balik. ^.^
Dani sent me home and sampai ard 11am. Thanks again babe!! Really apprecite it! Sampai rumah baru bukak the race kit bag. Mcm2 ada dlm tu! Ada tudung, simplycity krim, wet tissue, kotex samples and some vouchers. Thank you for the gifts Galeri Ariani!! 



Thank you for reading my entry!!!


-xoxo-




Powered by Blogger.

Welcome


Even though ablazed
If I had to do it all over again
I need all the bruises to be the same
As I know not the difference between good and bad
Since some good came from the bad
And some bad came from the good
So as I cherish my existence
I too shall cherish each penance
Every each one that brought me here
For me to ponder thereafterAnd let me look upon these days
As if it was gloriously hazed
Even though some may disagree
But to me
It is mine to say and do
So I shall not leave it up to you
To say what is mine to take
Or what is mine to break
As within each and glorious days
Even though there is always some haze
Yet all is worthy of a place
Deep within this long and lonely passage

My Blogshop List

Mobile bloggers